YAYBİR Şubat Ayı Bülteni

6 Mart 2020

ŞUBAT BÜLTEN 02

GENİŞLETİLMİŞ TOPLU LİSANSLAMA VE TİCARİ DOLAŞIMDA OLMAYAN ESERLER ÜZERİNE IFRRO TOPLANTILARI BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞTİ

Üyesi olduğumuz Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu IFRRO’nun Brüksel’deki merkezinde 20-21 Şubat 2020 tarihlerinde gerçekleşen toplantılara meslek birliğimiz adına YAYBİR Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Doruk Tatar katıldı. Avrupa Birliği Komisyonu temsilcilerinin de katıldığı 20 Şubat Perşembe gün boyu süren toplantılarda, ticari dolaşımda olmayan eserler ve genişletilmiş toplu lisanslama başlıkları Avrupa Birliği mevzuatındaki son gelişmeler ışığında tartışıldı. 21 Şubat Cuma günü ise Avrupa’nın pek çok ülkesinden meslek birliklerinin katıldığı copyright levy (şahsi kullanım harcı) konusunda telif kuruluşlarının deneyimlerini paylaştıkları bir çalışma atölyesi yapıldı.

ÜNİVERSİTE VE KÜTÜPHANELER LİSANSLAMA ÇALIŞTAYI

YAYBİR’in de kurucuları aralarında olduğu ilim-edebiyat alanındaki yedi meslek birliğinin oluşturduğu Ortak Lisanslama Platformu’nun ev sahipliği yaptığı ‘Üniversite ve Kütüphaneler Lisanslama Çalıştayı’ 27 Şubat 2020, Perşembe günü İstanbul Ticaret Üniversite Sütlüce Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Aksoy’un moderatörlüğünü üstlendiği çalıştaya İstanbul, Ankara ve Bolu’dan üniversite ve üniversite kütüphaneleri temsilcileri katılırken ödünç verme ve kısmi çoğaltımın lisanslanması konusu etrafında fikir alışverişi yapıldı. 

MUZAFFER İLHAN ERDOST’U KAYBETTİK

Yayıncılık dünyası olarak Şubat ayında büyük bir kayıp yaşadık. Sol Yayınları’nın kurucusu ve sahibi, Türkiye’de yayıncılığın önemli isimlerinden, yazar-şair Muzaffer İlhan Erdost’u kaybettik. Tüm sevenlerine başsağlığı diliyor ve kendisini özlemle anıyoruz.

KORSANLA MÜCADELE

Şubat ayı içerisinde Meslek Birliği avukatlarımız ve İl Denetim Komisyonlarının çalışmaları sonucunda korsanla mücadele kapsamında İstanbul ve Aydın’da yapılan denetimlerde 63.010 adet korsan kitaba el konuldu.

İstanbul Avcılar’da bir depo, Kadıköy Akmar Pasajı’nda iki iş yeri ve Fatih Özdemir Marmara Çarşısı’nda bulunan bir iş yerine yapılan denetimlerde toplam 11.030 adet korsan kitap yakalandı.

Aydın’ın Söke ilçesinde iki büyük depoya yapılan baskında ise toplam 51.980 adet kitap yakalandı.

Dijital korsanla mücadele kapsamında üyelerimize ait kitapların paylaşımını yapan iki büyük internet adresine erişimin engellenmesi başvurusunda bulunuldu. Bu siteler haricinde e-ticaret siteleri  üzerinden korsan kitap satışı yapan yerler tespit edildi, sitelere ihtarlar gönderilerek söz konusu tedarikçilerin kaldırılması sağlandı.

ŞUBAT AYI DOLU MATERYAL TABLOSU

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.