Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği, üyelerinin haklarını takip edip yönetmek ve hem yurt içinde hem de yurt dışında idari ve mesleki ilişkiler kurmak amacıyla, toplu hak yönetimi kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

YAYBİR; veri tabanı, lisanslama ve toplu hak yönetimi üzerine yaptığı teknik çalışmalar ve saha araştırmaları ile edindiği bilgi birikimi sayesinde, ilim-edebiyat alanında geçmişte ve halihazırda devam eden veri tabanı oluşturma, toplu lisanslama çalışmalarına önemli katkılar sunuyor. Yanı sıra, eser sahibi ve yayıncı meslek birliklerini bünyesinde toplayan OLP (Ortak Lisanslama Platformu) üzerinden üniversite ve kopyalama merkezlerini lisanslama yönünde çalışmalar yapıyor.

İngiliz telif kuruluşu CLA (Copyright Licensing Agency) ile yapılan ikili anlaşmadan doğan bedelleri, Telif Hakları Genel Müdürlüğü’yle yaptığı görüşmeler sonucunda Türkiye’deki hak sahiplerine ulaştıran YAYBİR, bu anlamda yurt dışı telif bedellerinin dağıtımını ilim-edebiyat alanında gerçekleştiren ilk meslek birliği olarak; kültür, eğitim ve akademik yayıncılık alanlarında öncü 387 üyesi ile telif hakları ve lisanslama çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

YAYBİR

2006

Kuruluş

İlim ve edebiyat eserleri yayıncılarına meslek birliği kurma hakkı veren yasa değişikliğinden sonra 27.04.2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın makam onayı ile tüzel kişilik kazanarak çalışmalarına başladı.
2011

Kurucu Meslek Birliği

Yayıncılık alanında önemli bir yere sahip Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu – YAYFED’in 2011 yılındaki kuruluşunda iki kurucu meslek birliğinden biri olarak yer aldı.  

2011

Uluslararası İş Birliği

Uluslararası düzeyde hak ihlallerinin önlenmesi ve üyelerinin haklarının takibi amacıyla yurt dışındaki telif hakları kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışmak amacıyla 2011 yılında Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu – IFRRO üyesi oldu.

2012

Korsanla Mücadele

Başlıca faaliyet alanlarından biri olan korsanla mücadeleye 2012 yılında başladı. İlk günden itibaren sürdürdüğü korsanla mücadelede pek çok başarıya ulaştı ve ilklere imza attı.

2019

Ortak Lisanslama

Türkiye’de ilim-edebiyat alanında toplu lisanslamayı hayata geçirme amacıyla 2019 yılında ilim-edebiyat alanında faaliyet gösteren yedi meslek birliğinin parçası olduğu Ortak Lisanslama Platformu – OLP’nin kurulmasında aktif rol oynadı.