YAYINCILAR TELİF HAKLARI VE LİSANSLAMA MESLEK BİRLİĞİ – YAYBİR DİSİPLİN YÖNERGESİ

Amaç 

Madde 1: Bu yönerge; Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği – YAYBİR’in kayıtlı üyelerin, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa, ilgili tüzük, yönetmelik ve yönergelere, hak sahipliğinin onuruna, meslek etik ve saygınlığına uygun bir davranış içinde bulunacakları inancıyla üyelerin gerek YAYBİR ve YAYBİR çalışanlarıyla gerekse diğer üyelerle ve üçüncü kişilerle aralarındaki ilişkinin karşılıklı saygı, hoşgörü ve anlayış içinde sürdürülmesini ve olası aykırı tutum ve davranışların yaptırımlarını düzenleyerek YAYBİR hizmetlerinin aksamaksızın en iyi ve en doğru şekilde yürütülmesini amaçlamaktadır.

Kapsam

Madde 2                     : Bu Yönerge hükümleri YAYBİR’in üyeleri olan bütün gerçek ve tüzel kişilerin tutum ve davranışlarını kapsar.

Tanımlar

Madde 3                     : Bu yönergede geçen;

YAYBİR                            : Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliğini

YAYBİR Üyesi                  : YAYBİR’in üyesi olan gerçek ve tüzel kişileri

Kanun                               : 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu,

Yönetmelik                       : Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliğini,

Bakanlık                            : Kültür ve Turizm Bakanlığını

Tüzük                                : YAYBİR Tüzüğünü

Disiplin Soruşturması     : Tüzük ve bu Yönerge kapsamında yaptırım uygulanabilecek fiil ve durumların varlığı halinde Yönetim Kurulu tarafından konunun Haysiyet Kuruluna sevkine kadar yapılan inceleme, araştırma, belge toplama, raporlama sürecini,

Disiplin Kovuşturması    : Tüzük ve bu Yönerge kapsamında yaptırım uygulanabilecek fiil ve durumlara ilişkin olarak konunun;

  • Yönetim Kurulunca Haysiyet Kuruluna sevki halinde bu tarihten, 
  • Re’sen Haysiyet Kurulunca inceleme yapılması halinde bu incelemenin başlangıcından Haysiyet Kurulu kararının kesinleşmesine kadar olan süreci

ifade eder.

Disiplin Yaptırımlarının Türleri ve Yaptırım Uygulanacak Fiiller

Madde 4: Bu Yönerge ile, YAYBİR üyeleri hakkında hatalı veya kusurlu fiilleri dolayısıyla uygulanabilecek yaptırımlar ile yaptırım uygulanacak fiiller aşağıda öngörülmüştür:

  1. Uyarı
  2. Kınama
  3. Mali hak kesintisi
  4. Üyelikten çıkarma

Haysiyet Kurulunca; re’sen ya da Yönetim Kurulunun talebi üzerine disiplin kovuşturması yapılır; Tüzük ve bu Disiplin Yönergesinde öngörülen disiplin cezaları ile üyelikten çıkarmaya ilişkin kararlar verilir.

Uyarı

Madde 5: Uyarı; YAYBİR üyelerine, diğer YAYBİR üyeleriyle ya da YAYBİR çalışanlarıyla ilişkilerinde, YAYBİR üyesi sıfatıyla kendilerinden beklenen tutum ve davranışlarında daha dikkatli ve özenli olmalarının gerekli görüldüğü durumlarda, bu hususun Haysiyet Kurulunun kararı doğrultusunda Yönetim Kurulunca yazılı olarak bildirilmesidir.

Uyarı gerektiren fiil ve haller şunlardır:

  1. Geçerli bir mazereti olmaksızın YAYBİR tarafından yapılan çağrılara yanıt vermemek, istenilen bilgileri zamanında iletmemek.
  2. Adres, telefon, e-posta gibi iletişim bilgilerindeki değişiklikleri talep edilen süre içinde YAYBİR’e göndermemek.
  3. YAYBİR’den kendi hakkında ayrıcalıklı bir uygulama beklemek ve bu beklentiyi üçüncü şahıslar önünde açıkça ifade etmek.
  4. Üyelik aidatı ödenmesini, nedensiz olarak (60) günden daha fazla geciktirmek.
  5. Üçüncü kişi ya da kurumlara YAYBİR yararlarını zedeleyici sözler sarf etmek, her çeşit sosyal medya, basın ve yayın organlarına bu nitelikte beyanda bulunmak.
  6. YAYBİR’in çalışma kapsamı içinde yer alan sorunları, YAYBİR dışında tartışmaya açmak ve bu sorunlara YAYBİR dışında çözüm aramak.
  7. YAYBİR’e, usulsüz şikâyet veya başvurularda bulunmak.
  8. Genel Sekreterlik tarafından yürütülmekte olan iş ve işlemlerle ilgili olarak; herhangi bir şekilde usulsüzlük veya ayrıcalık talebinde bulunmak.
  9. YAYBİR çalışanlarını gereksiz yere meşgul etmek veya çalışmalarını engellemek.

Kınama

Madde 6: Kınama; YAYBİR üyelerine, diğer YAYBİR üyeleriyle ya da YAYBİR çalışanlarıyla ilişkilerinde, YAYBİR üyesi sıfatıyla YAYBİR’in amaç ve hizmetlerine zarar veren tutum ve davranışlarında kusurlu olduğunun Haysiyet Kurulu kararı doğrultusunda Yönetim Kurulunca yazılı olarak bildirilmesidir. Kınama cezası almış üyeler, kararın tebliğinden itibaren 4 yıl süreyle YAYBİR kurullarında görev alma hakkını kaybeder.

Kınama gerektiren fiil ve haller şunlardır:

  1. Kendisi hakkında verilmiş uyarma cezasına rağmen, uyarı konusu fiil ve halleri sürdürmek.
  2. YAYBİR çalışma mahallerinde huzur, sükun ve çalışma düzenini engelleyici tutum ve davranışlar içinde olmak; YAYBİR çalışanları veya diğer üyeler hakkında yüze karşı veya gıyabında tahkir edici sözler sarf etmek veya hareketlerde bulunmak.
  3. YAYBİR çalışma mahallerinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak.
  4. YAYBİR’e sunduğu bildirimlerde yanıltıcı bilgi vermek veya yanıltıcı beyanlarda bulunmak.
  5. Kendisi hakkında aidat ödemesinin geciktirilmesi nedeniyle verilmiş uyarma cezasına rağmen, nedensiz olarak YAYBİR aidat ödemesini, tebligat tarihini takip eden (60) günden fazla geciktirmek.
  6. Kusurlu davranışları veya verdiği yanıltıcı bilgiler nedeniyle YAYBİR aleyhine yargı yollarına başvurulmasına sebebiyet vermek.
  7. YAYBİR’e ait araç, gereç, eşya vb. malzemelere kusuru ile zarar vermek. Bu takdirde zarar ayrıca rayiç bedel üzerinden tazmin ettirilir.
  8. Yapılan yazılı bildirime rağmen nedensiz veya özürsüz YAYBİR duyurularına aykırı hareket etmek.
  9. YAYBİR araştırma veya incelemeleri sırasında yanıltıcı ya da yanlış bilgi vermek.

Mali Hak Kesintisi

Madde 7: Mali hak kesintisi, bir takvim yılı içerisinde hakkında tayin edilen kınama cezasına rağmen benzer fiil ve halleri sürdürmeye devam eden YAYBİR üyesine, o yıl için adına tahakkuk eden toplam mali hak bedellerinden %5 oranında kesinti yapıldığının Haysiyet Kurulu kararı doğrultusunda Yönetim Kurulunca yazılı olarak bildirilmesidir.

Bu madde kapsamında üyenin mali hakkından kesilecek meblağ, Haysiyet Kurulu kararının kesinleşmesinden sonra Yönetim Kurulu kararıyla YAYBİR bütçesine aktarılır.

Üyelikten Çıkarma

Madde 8: Üyelikten çıkarma cezası, aşağıda sayılan fiiller ve hallerin gerçekleşmesi nedeniyle Haysiyet Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda, ilgili üyenin kaydının YAYBİR kayıt defterinden silindiği ve YAYBİR üyeliğinin sona erdirildiğinin Yönetim Kurulunca yazılı olarak üyeye bildirilmesidir.

  1. Kendisi hakkında aidat ödemesinin geciktirilmesi nedeniyle verilmiş kınama cezasına rağmen geçerli bir mazereti olmaksızın bir yıl süre ile üyelik aidatını ödememek.
  2. YAYBİR’deki pozisyonunu kendi kişisel çıkarları için kullanmak.
  3. YAYBİR üyelerinin hak ve yararlarının zedelenmesine sebebiyet vermek.
  4. Yönetim Kurulu veya Genel Kurul kararlarına yazılı uyarıya rağmen uymamak suretiyle YAYBİR’in çalışmalarını veya amaçlarının gerçekleşmesine doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir suretle engel olmak.
  5. Kasıtlı fiil, eylem, tutum veya davranışlar ile YAYBİR’in çalışmalarına veya amaçlarının gerçekleşmesine doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir suretle engel olmak.
  6. Korsan yayın yapmak, yapılmasına ve yayılmasına aracı ya da yardımcı olmak, bu hususta yargı yoluyla ceza almış olmak.
  7. Bir takvim yılı içinde iki veya daha fazla kınama cezası almak.
  8. YAYBİR’e sunulan yetki belgesinde öngörülen hususlara, yazılı uyarıya rağmen aykırı hareket etmeyi sürdürmek.
  9. Mazeret bildirmeksizin üst üste 3 Genel Kurul’a katılmamak.

İşbu maddenin (f) bendine aykırı davranışlar kapsamında üyelikten çıkarılan üyelerin bu yolla elde ettiği gelir YAYBİR bütçesine aktarılır.

Üyelikten çıkarılma kararlarına karşı ilgili üye, kararın kendisine tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde Haysiyet Kuruluna itiraz edebilir.

Haysiyet Kurulu kararlarına karşı yargı yolu açıktır.

Genel kurul toplantısından önceki kırk beş gün içinde verilen üyelikten çıkarma kararları, genel kurul toplantısını takip eden iş gününden itibaren sonuç doğurur.

Yaptırım Yetkisi

Madde 9: YAYBİR’e kayıtlı üyeler hakkında bu yönergede öngörülen yaptırım, uygulama ve disiplin cezası verme yetkisi YAYBİR Haysiyet Kuruluna aittir. Haysiyet Kurulu kararlarına karşı yargı yolu açıktır.

Konunun İntikali, Soruşturma, Kovuşturma

Madde 10: Disiplin yaptırımı uygulanmasını gerektiren bir durumun oluştuğu takdirde;

  • Genel Sekreterlik gerekli ön hazırlıkları yaparak konuyu Yönetim Kurulunun bilgisine sunar veya böyle bir ön hazırlığa gerek olmaksızın Yönetim Kurulu haricen edindiği bilgi üzerine, konunun önemini dikkate alarak gerek görülmesi halinde soruşturmacı belirleyip veya soruşturma kurulu oluşturarak gerekli kanıtları geciktirmeksizin toplatır. Yönetim Kurulu soruşturma dosyasının düzenlenmesinin ardından konunun Haysiyet Kuruluna sevk edilip edilmeyeceğine karar verir.
  • Haysiyet Kurulu re’sen harekete geçerek disiplin kovuşturması başlatır.

İşbu Yönerge kapsamında incelenen konuya ilişkin lehe ve aleyhe bilgi ve belgeler toplanmadan üye hakkında karar alınamaz, hakkında disiplin kovuşturması yürütülen üyenin savunması alınmadan ceza tayin edilemez, aynı fiil için birden fazla disiplin cezası verilemez.

Zamanaşımı

Madde 11: Bu Yönergede sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;

  1. Uyarı, kınama ve mali hak kesintisi cezalarında otuz gün içinde disiplin soruşturmasına,
  2. Üyelikten çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin soruşturmasına başlanmadığı takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

Yürürlük

Madde 12: Bu yönerge YAYBİR Genel Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 13: Bu yönerge hükümlerini Yönetim Kurulu ve Haysiyet Kurulu yürütür.